Eklerai

Čia mums su ashtroka gavosi tokios savotiškos varžybos-lažybos. Taigi, šį kartą – eklerai.

Reikės:
Tešlai:

  • 1 stiklinės miltų
  • 1 valg. šaukšto cukraus
  • 80-100 g sviesto
  • 1 stiklinės vandens
  • 4 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos

Kremui:

  • 200 g varškės
  • 1 stiklinės cukraus (pradžioje kremas tikrai atrodė per saldus, bet per naktį pabuvę šaldytuve jau įdaryti eklerai nebebuvo tokie saldūs)
  • 200 g grietinėlės 35%
  • vanilinio cukraus

Glajui:

  • plytelės juodo šokolado
  • 75 gr sviesto

Pasiraitojam rankoves ir pradedam: vandenį, cukrų, sviestą nedideliame puode pakaitinam iki virimo, nukeliam nuo ugnies, į verdančią peklą pilame miltus,  ir mikliai mikliai maišom iki vientisos masės (mikseris čia griežia ne paskutiniu smuiku tai tikrai. Rankytėmis gal ir dvasingiau, bet… aš tingiu 🙂 ). Išmaišę paliekam truputį atvėsti – antraip sudėjus kiaušinius į verdančią masę gausis neskanus omletas.

hint: atvėsimo procesas paspartėja, puodą įstačius į šaltą vandenį:

Atvėsus tešlai, mušam po vieną kiaušinį ir vėl “mikseriuojam”. Marmalas pradeda darytis itin lipnus:

O tada prasideda linksmybės – šitą lipalą sudėti į konditerinį maišą, išsiterlioti visas rankas iki alkūnių, kaktą ir nosies galą. Kaip vėliau įsitikinau – konditerinio maišo vairavimas irgi reikalauja įgūdžių. Taigi, pritryzniojam ant kepimo popierium išklotos skardos būsimų eklerų (čia jau skonio, fantazijos ir technikos klausimas):

Iškūrenam orkaitę iki 200 laipsnių, ir šaunam. Durelių nevarstom – nėr ten ko. Eklerai sarmatlyvi, nemėgsta būt nužiūrinėjami, kol dar negatavi. Kepam apie 20 minučių, kol gražiai pagelsta:

Kol ekleriukai kepa, makaluojam kremą įdarui: varškę gerai išsukam su cukrumi, atskirai išplakam grietinėlę su vaniliniu cukrumi, po to viską dedam į krūvą ir dar kartą gerai gerai permaišom (ačiū tam, kas išrado mikserį):

O tada terlionė vol.2: kremą grūdam į konditerinį švirkštą/maišą, ir atliekam kremines injekcijas ekleriukams. Kau jau visi “paskiepyti”, ateina priešpaskutinis etapas – glajus. Šokolado plytelę su sviestu tirpdom inde, pamerktame į verdantį vandenį, ir peckiojam eklerų kupras

Kadangi eklerai, kaip, beje, ir lazanija, skaniausi – rytoj, tai visą grožį dedam nakvot į šaldytuvą. Kitą dieną ateina paskutinis darbo etapas: VALGOM. Skanaus!

 

This entry was posted in Coolinarija and tagged , . Bookmark the permalink.